inlägg

Vad innebär ett ansiktslyft?

Ett ansiktslyft omfattar flera typer av operationer som ger ansiktet ett yngre utseende och som minimum lämnar ett ärr framför örat. Undantagen är “mellanansiktslyft” och titthålskirurgi, som inte ger samma ärr, men dessa operationer används mycket sällan. Ansiktslyft finns i olika storlekar och former. Med ett litet lyft slätas fåran mellan kinden och läpparna ut och hängande hud i mitten av underkäken lyfts.

Med ett stort ansiktslyft stramar du även halsen (halslyft), och eventuellt även yttersta delen av ögonbrynen (tempellyft). Och om hela pannan ska lyftas kan man fortsätta skärningen uppåt tills de två ärren möts 1–2 centimeter bakom hårfästet (pannlyft).

Vid de mycket stora lyften börjar ärret nästan i nacken och går längs hårfästet upp till toppen bakom örat, ner baktill, runt fram och upp vid pannan bakom hårfästet. Du kan också dela upp ansiktslyftet efter hur åtstramningen görs. Uppstramningen sker inte i huden – som många annars tror. Huden är så spänstig att den blir lös igen efter bara några månaders uppstramning. Men under huden finns en så kallad senspegel (SMAS), som inte ger sig och där åtstramningen varar betydligt längre.

Vad kan du göra själv?

Det bästa man kan göra är att sluta röka, vara försiktig med solen och hålla en normal vikt. Behandling med fillers/vävnadsfillers eller botoxpreparat bör också undvikas i 3–6 månader innan ett ansiktslyft. Och det är viktigt att ha ett normalt blodtryck, eftersom högt blodtryck avsevärt ökar risken för blödningskomplikationer.

Vilka är utsikterna för framtiden?

Hållbarheten för ett ansiktslyft är väldigt individuellt, då man inte i förväg vet vilken hastighet man åldras vid operationstillfället. Men de flesta kommer att upptäcka att deras ansikte kommer nära hur de såg ut 5–10 år tidigare.

Det är viktigt att inte förälska sig i hur resultatet ser ut efter 1–2 månader: Svullnad slätar ut huden riktigt snyggt och ärrvävnaden blir tät i början och ger resultatet ett extra lyft. Men ärrvävnaden mjuknar med tiden och svullnaden går också över. Därför ändras resultatet något under perioden från 3 till 12 månader efter operationen.