Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Färgpsykologi

Färgpsykologi inom inredningen: stöds den av vetenskapen? Eller är det allt en fluffig myt? Svaret är ganska komplext och du kommer att bli förvånad.

Upptäck vad vetenskapen har att säga om färgpsykologin. Inklusive kända fakta och de största myterna där ute. Om du letar efter sanningen, fortsätt läsa.

Vad är färgpsykologi inom inredningsdesign?

Jag är säker på att du har hört talas om färgpsykologi. Du har läst några blogginlägg, lyssnat på podcasts eller till och med läst en bok om det. Det är verkligen ett glödande ämne! Det verkar som om antalet experter på färgpsykologiinredning har ökat under de senaste åren, vilket speglar att det finns ett genuint intresse för området. Men vad vet vi om det?

Färgpsykologi är den nya vetenskapen som försöker förklara hur färg påverkar människor och deras beteende. Inom inredningsområdet beror det på de färger du väljer för att dekorera ditt hem – från väggar till tillbehör – och hur de kan påverka dig.

Färgpsykologi är inte detsamma som färgsymbolik

Vissa säger att det är en gammal vetenskap. Detta belyser dock en av de största förvirringarna kring den: färgpsykologi är inte detsamma som färgsymbolik. Många blandar ihop de två, och jag klandrar dem inte!

Enligt designforskaren Zena O’Connor kan färgsymbolik förekomma på tre nivåer: individuell, kulturell och universell. De enskilda föreningar vi har med färg är lätta att förstå. Och det finns många kulturföreningar kopplade till färger över hela världen. Men intressant, det finns väldigt få riktigt universella färgsymboler. De viktigaste är gröna = växter, blå = vatten, röda = eld och svart = natt.

Först under de senaste två decennierna har färgpsykologi studerats under stränga vetenskapliga standarder. Innan dess var det en samling anekdoter, personlig partiskhet och dåligt utförda experiment. Så om det var en människa skulle vetenskapen om färgpsykologi vara högst 4 timmar gammal.

Sanningarna om färgpsykologi

Det har nyligen funnits fascinerande upptäckter om färgpsykologi. Först måste vi ta ett steg tillbaka från inredningsvärlden och titta på hur färger kan påverka andra aspekter av våra liv.

Nedan hittar du ”sanningarna” om färgpsykologi. Detta är resultat som har stöttats av flera studier, som granskats av AJ Elliot (2015) . Obs: var och en av dessa ”sanningar” motsägs också av ett mindre antal studier. Tyvärr är det så solid som färgpsykologi blir.

  1. Människor är snabbare att upptäcka röda mål jämfört med andra färger
  1. Att utföra uppgifter under blått ljus leder till större självrapporterad vakenhet och prestanda
  1. Att bära rött förbättrar prestanda i sporttävlingar
  1. Att se färgen röd innan ett utmanande intelligensprov minskar prestandan
  1. Män som bär rött verkar mer dominerande
  1. Att se färgen röd före ett utmanande intelligensprov ökar försiktighet och undvikande
  1. Raka män uppskattar kvinnor som bär rött som mer attraktiva
  1. Blå butiker eller logotyper verkar vara mer pålitliga
  1. Att äta på en röd tallrik har visat sig minska matintaget

Även om den här listan sannolikt kommer att utvidgas med tiden är den så långt den går just nu. Som O’Connor påpekar, ”finns det en rad studier som stöder en länk mellan färg och mänskligt svar; Resultaten är dock begränsade av och beroende av studiens inställning och sammanhang, storleken och sammansättningen av provgruppen, liksom det begränsade utbudet av färger som används i stimuli.

En rubrikupptagande studie har inte så mycket vikt om inte andra experiment stöder dess resultat. Så fungerar vetenskapen. Vi behöver mer forskning.

Lämna ett svar

Till startsidan